“Je moet gewoon kunnen aanpakken” zegt de werkgroep Hoogstam

Als ik kom aanfietsen, zie ik de werkgroep Hoogstam al flink aan het werk. Verspreid over het terrein (voor en achter de parkeerplaats) staan emmers, kisten, fruitplukkers en kruiwagens. Dit zijn dé oogstmaanden van de vele appel- en perensoorten. Voor de foto willen ze zeker poseren en bij de koffie praten we bij.

Uitsorteren

Arie vertelt dat dit een goed oogstjaar is, ze hebben al 300 kilo appels en peren geoogst. En Henk vult aan dat er nog ongeveer een derde hangt, dus dat komt er nog bij. In een bijgebouw staan de kratten hoog opgestapeld. Hier sorteren de vrijwilligers van de werkgroep nog een keer de appels. Bij het plukken gaan de appels in andere emmers, dan de appels die zelf uit de boom gevallen zijn. “Door de val zijn ze vaak gekneusd en rotten ze snel. Die exemplaren gaan naar de varkens die iets verderop leven. De tweede sortering is nodig om eventueel toch aangetaste appels eruit te halen”, legt Arie mij uit.

Pronkboom in Rusland

Tijdens ons gesprek hoor ik veel naamsoorten, het duizelt wel, maar wat zijn ze mooi. De Notarisappel bijvoorbeeld, heel befaamd. Of het Gronsvelder Klumpje of de grotendeels rode Groninger Kroon. Maar het meest bijzonder vind ik de cultuur-historische appelnaam Keizer Alexander, de pronkboom van Rusland. Al rond 1800 werd deze boom door de tuinlieden van de Russische tsaar Alexander I gekweekt. De keizer was zo trots op deze grote appel, een sieraad voor de fruitschaal, dat hij al zijn gasten jonge bomen meegaf. Wie weet welke vorstelijke weg de Keizer Alexander heeft gegaan tot dat hij in Nederland kwam?

100% puur sap

Zelf persen is geen doen voor Stichting Renkums Beekdal, dus dat besteedt de werkgroep uit. Het bedrijf Mobipers doet dat. De sap wordt kort verhit en zonder toevoegingen direct verpakt in een drie- of vijfliterverpakking. Zo blijft een ongeopende verpakking 1 jaar houdbaar. De pakken zijn te koop in de winkel. Op het terrein staan ook perenbomen. Henk weet dat er ongeveer 30% perensap bij de appelsap gaat. “Dat is om het lekker zoet te krijgen!”

Genoeg te doen!

Naast het onderhoud van de boomgaard, verzorgen ze ook de struiken met pruimen, aalbessen en kruisbessen. Riek, vrijwilliger en kokkin, kookt met de opbrengst en maakt alles in. De potten met jam zijn te koop in de winkel. Maar de werkgroep snoeit ook de heggen en pakt het maaiwerk rondom het informatiecentrum op. “Wieden, onkruid wieden, is echt een activiteit die van het voorjaar tot najaar steeds nodig is”, roept Marc. En als er een herfstfeest (eind september) of lichtjeswandeling (laatste weekend van het jaar) is, dan helpt iedereen mee aan de op- en afbouw.

Arie en Nicole in overleg

Wanneer snoei je een appelboom?

Dat is zo ongeveer de meeste gestelde vraag, beamen de mannen (Nicole is even weg voor een rondleiding), tijdens de koffie. “Je kunt altijd de bomen snoeien, maar wat is je doel? Doe het in het voorjaar voor meer appels of in het najaar als je de bomen niet wil laten doorgroeien en dus de waterloten (recht omhoog groeiende takken) eruit haalt”, zegt Henk. ‘Zo hou je de boom breed. En kun je goed bij de trossen appels. Die moet je dunnen, zodat de andere appels ruimte krijgen.’ Ik stelde de vraag of ze ook wel workshops snoeien zouden willen geven. “Aan kleine groepjes van maximaal tien man, kan het zeker”, vindt Arie. Nu hebben bezoekers al vaak heel specifieke vragen. Dus dat is een leuk idee om uit te werken.

Kom gerust eens langs!

Op dinsdag- en donderdagochtend is de werkgroep Hoogstam altijd aan het werk. Dat doen ze al ruim 10 jaar! Lijkt het je iets om ook vrijwilliger te worden bij deze werkgroep? Ben je een ‘aanpakker’ en kun je goed zelfstandig werken? Sluit dan een keertje aan om mee te werken.

Dank voor het kijkje in de boomgaard!

Mariska
Werkgroep Communicatie

Teamfoto

Op de foto: Henk, Nicole, Henk, Marc en Arie
Niet op de foto: Tonia, Hendrik-Jan, Jan-Willem en Riek