Foto-expositie ‘De Jufferswaard, van steenfabriek tot natuurgebied’ geopend

“Het ruiken van de natuur is heel belangrijk!”

Onder andere met deze woorden heette Mathieu Pinkers op 26 oktober de ruim twintig genodigden welkom bij de opening van de foto-expositie ‘De Jufferswaard, van steenfabriek tot natuurgebied.’

Mathieu is voorzitter van Stichting Renkums Beekdal. Hij benoemt in zijn inleiding de drukte van het gebied, zeker op zo’n mooie herfstdag als deze. “Natuur opsnuiven doet goed. Het is natuurlijk fijn dat er zoveel mensen het Renkums beekdal weten te vinden, maar na zonsondergang moet het stil en donker worden. Want waar vind je nog donkere plekken? Hier dus”, zegt hij.

De jufferswaard en deze tentoonstelling

“De Jufferswaard is eigenlijk geen waard, omdat de Heelsumse beek erdoor stroomt. Een waard ligt binnen een dijk en is ingepolderd. Maar het is een prachtig gebied en dat hebben de fotografen goed in beeld gebracht. Het burgerinitiatief noemt Renkums en Heelsums beekdal samen het gletsjerparadijs. Dat trekt aandacht, maar een naam als Jufferswaard en het gebied zelf is mooi genoeg om veel aandacht te trekken”, legt Mathieu uit.

Hij bedankt iedereen voor de komst en geeft het woord aan Lambert van Gils. Lambert is redacteur van het kwartaalblad ‘Echo’s uit Oud Renkum’ en secretaris van de Stichting tot behoud van het monument in de Jufferswaard in oprichting.

Lambert benadrukt dat het fijn is dat het informatiecentrum zoveel aandacht schenkt aan zoveel aspecten van het Renkums beekdal en omgeving.

Foto’s van de natuur en de cultuurhistorie

“Met deze tentoonstelling is de focus gericht op ‘onze’ fotografen van de Jufferswaard. Er zijn prachtige natuurfoto’s, maar ook foto’s die de cultuurhistorie laten zien”, vertelt hij. Hierna gaat hij verder in op het cultureel erfgoed dat sinds 2021 valt onder het gemeentelijk monument in de Jufferswaard. Kortom: de restanten van de steenfabriek waaronder natuurlijk vooral de schoorsteen.

De schoorsteen moet nodig opgeknapt

“Een nieuwe vrijwilligers-stichting (Stichting tot Behoud van het Monument in de Jufferswaard) heeft het opknappen van de schoorsteen als doel. Zij zoekt geld en verzorgt vergunningen. Dit doen de vrijwilligers in goede samenwerking met de eigenaar Staatsbosbeheer”, zo licht Lambert toe. Ook vertelt hij over de andere initiatieven zoals de schoonmaakploeg Jufferswaard en de Natuurwerkgroep Jufferswaard.

Lambert besluit zijn toespraak met de woorden dat hij de tentoonstelling ziet als een stimulans voor alle initiatieven die vrijwilligers ontplooien in de Jufferswaard, het beekdal en het dorp Renkum.

“Voor nu : hulde en dank aan ‘onze fotografen”.

Daarna was het dringen om de foto’s van Karel Noy, Evert Overeem, Hans Groot Kormelink en de historische foto’s van dichtbij te kunnen bekijken. Het was een gezellig samenzijn.

Mariska
Werkgroep Communicatie