Natuur- en milieueducatie in de Renkumse molen

Van graan tot brood: onze NME-vrijwilligers gaan ervoor

In de herfst- en lentemaanden verwelkomen vrijwilligers van de werkgroep NME (natuur- en milieueducatie) van het Renkums beekdal elke maandagochtend één of twee basisschoolgroepen in de Renkumse korenmolen. Deze molen hoort bij het cultureel erfgoed van Renkum. De molenaars nemen de helft van de groep de molen in naar boven. Daar krijgen ze uitleg over hoe de molen in elkaar zit en hoe de onderdelen werken. De leerlingen zien hoe de grote molenstenen de graankorrels fijn malen tot meel. Beneden in de winkel onderzoekt de andere helft van de groep, met hulp van vrijwilligers, graankorrels en proberen ze wat de beste manier is om de korrels tot meel te malen. Daarna wisselen de groepen van activiteit. Het zijn intensieve ochtenden met gemotiveerde leerlingen, mooi om te zien.

Wat is de motivatie van de vrijwilligers zelf om bij te dragen? Aan het team van vandaag vraag ik ‘Waarom ben je vrijwilliger van Stichting Renkums Beekdal?”. Hun openhartige reacties!

Molenaar Hans

“Het gaat mij om de educatie, het bijdragen aan informatie over graan tot meel. Dat besef, daar gaat het om: waar komt ons eten vandaan? De molen biedt kinderen een kans om in de machine te komen, die er van oudsher al is. Ze leren waarom volkorengraan met zemelen zo gezond is. Wat ik ook zie, is dat kinderen hun hoogtevrees heel voorzichtig overwinnen en hun angst voor het machinale. Als ik dan die glunderende oogjes zie bij het vertrek, dan is mijn missie geslaagd.”

Molenaar Mees

“Ik laat het voor de groep staan over aan molenaar Hans, dat is niet zo mijn ding. De bediening verzorg ik, ik ben de molenaar. Boven zijn er steile trappen, molenstenen en wieken, daarom let ik extra op de veiligheid van de leerlingen.”

NME-vrijwilliger Jaap

“Toen ik zelf op de lagere school zat, had ik een leraar die regelmatig met ons de natuur inging. Dat was heel bijzonder in die tijd. Hij liet ons zien hoe mooi de natuur is. Het beekdal is zeg maar mijn achtertuin. Ik vind de beken geweldig en wil ook dat we er zuinig op zijn. Het gebied is mooi en kwetsbaar, dus hou het netjes. Die verantwoordelijkheid wil ik als vrijwilliger meegeven. Ik wil ze iets geven waar ze van kunnen houden!”

NME-vrijwilliger Wander

“Ik vind het leuk om te werken in een netwerk met wisselende teams. Een dienstbare houding hoort daarbij. Hulp geven over zaken die belangrijk zijn zoals de natuur, past zeker bij mij. Het overbrengen van zorg en respect voor de natuur, daar gaat het om. Ook belangrijk is het om cultuurgoed, zoals deze molen, in stand te houden. Ik geef de jeugd kennis door en de verwondering en verbazing over de natuur. Dus bekendmaken en zorg geven! Bij vrijwilligerswerk is het contact met andere vrijwilligers een belangrijk onderdeel. Een vrolijke lach, een goed gesprek samen. Juist de diversiteit spreekt mij aan. Het komen is belangrijk, want het is vrijwillig maar niet vrijblijvend.”

Meer weten over onze activiteiten voor basisscholen?

Kijk dan op Basisscholen Renkum.


Op de foto van links naar rechts: Wander, Mees, Jaap, Hans en EloÏse (sinds een paar maanden molenaar)

Mariska

Werkgroep Communicatie