Beleidsplan Stichting Renkums Beekdal 2025-2028: nieuw elan!
Missie Stichting Renkums Beekdal
Onze Stichting bestaat sinds 3 juli 2014. Onze missie is om het maatschappelijk draagvlak voor en betrokkenheid bij natuur, landschap, cultuurhistorisch erfgoed en milieu te vergroten. De doelgroepen zijn de bewoners van de gemeente Renkum en Wageningen en de bezoekers van de Renkumse en Heelsumse Beken.
Wij richten onze activiteiten primair op beïnvloeding van mensen en niet direct op beïnvloeding van inrichting en beheer van de natuur. Daar zijn andere organisaties voor, die wij binnen onze mogelijkheden graag faciliteren.
Werkgebied Stichting Renkums Beekdal
Het werkgebied omvat de aardkundig zeer waardevolle Sandr van Wolfheze (de spoelzandvlakte vanaf de Veluwe naar de Neder-Rijn) en de daar omheen liggende stuwwalgedeelten.
In 2024 is een visie opgesteld waarin we voor hetzelfde gebied de naam Gletsjerparadijs gebruiken. Dat betreft het hele watersysteem van zowel de Renkumse als de Heelsumse Beken tot aan de heidegebieden van Lunteren, Ginkel en Terlet. De Stichting is bestuurlijk/strategisch en tactisch dus actief in het hele stroomgebied. Met concrete operationele fysieke gebiedsacties focussen we vooral op het gebied tot de A12, de gemeente Renkum en in het bijzonder de omgeving van het Bezoekerscentrum. Wij werken daarin pragmatisch: we kijken welke gebiedskansen zich aandienen.
Grondhouding Stichting Renkums Beekdal
Het rentmeesterschapsbeeld stelt dat wij de aarde duurzaam moeten gebruiken, zodat ook volgende generaties nog in welzijn kunnen leven. Maar onze grondhouding reikt verder dan dat: wij zien mens en natuur als partners. Wij vinden dat de mens een deel is van het grotere geheel en dat hij niet los te zien is van de natuur. Dat noemen we participatie: de mens die deelneemt aan de natuur.
Als we uitgaan van een grondhouding van partnerschap en participatie moeten we een natuurcontract aangaan. We moeten onze menselijke belangen en verlangens afwegen tegen de belangen van de natuur. Bij alles wat we als Stichting doen, van informatie naar educatie naar burgerparticipatie. Als we van daaruit handelen, gaan we naar een duurzame toekomst.
Wij laten ons hierbij inspireren door de gebiedsvisie ‘Stromende Beken Verbinden’ uit 2024.
Strategie Stichting Renkums Beekdal
- Wij verstrekken informatie over natuur en landschap, cultuurhistorisch erfgoed en milieu. Dat doen we in het Bezoekerscentrum, tijdens excursies, lezingen, cursussen, tentoonstellingen en informatiemarkten.
- Wij verzorgen natuur- en milieueducatie voor leerlingen van basisscholen tot studenten van universiteiten. Hierbij hoort ook het begeleiden van onderzoek door studenten.
- Wij stimuleren burgerparticipatie in bestuurlijke processen m.b.t. landschap, natuur, cultuurhistorisch erfgoed en milieu. Dit doen we door natuurgroepen die in ons werkgebied actief zijn te faciliteren, door dialoogbijeenkomsten te organiseren en inspraakprocessen te initiëren.
De Stichting functioneert daarmee als een platform voor informatie, educatie en participatie, en niet als een politieke actiegroep. Wel wil de Stichting een spreekbuis zijn voor lokale organisaties en burgers. Door bijvoorbeeld via burgeracties en formele inspraakmogelijkheden de overheden te stimuleren om ook te participeren.
Doelgroepen en doelen Stichting Renkums Beekdal
→ Doelgroep leerlingen en leerkrachten
Van jong naar ouder:
- Het Kabouterpad blijft voor peuters en kleuters een fijne eerste kennismaking met natuur. Verder willen wij speciaal ook voor hen onze waterspeelplaats verbeteren en uitbreiden.
- We willen dat alle leerlingen in de gemeente Renkum jaarlijks deelnemen aan een natuureducatie en -informatieprogramma van het Renkums Beekdal.
- We willen ons ook meer gaan richten op bezoek van middelbare scholieren en studenten.
Voor al deze jeugdige bezoekers en hun begeleiders organiseren wij zelf activiteiten. Vanuit ons Bezoekerscentrum en het Mussennest faciliteren we ook initiatieven van anderen met kleuter-, kinder- en studentengroepen.
→ Doelgroep Bezoekerscentrum
Onze vrijwilligers enthousiasmeren en gidsen onze bezoekers. We sluiten zo goed mogelijk aan bij de wensen van een zo divers mogelijk publiek. Met zeker ook mensen met een migratieachtergrond en jongeren. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!
Daarnaast gaan we ons opnieuw inzetten om rond de papierweide een rolstoelpad te realiseren. Daarmee geven we minder valide bezoekers de kans om de natuur van dichtbij te ontmoeten.
→ Doelgroep samenleving rond het Renkums Beekdal
We willen het draagvlak van de Stichting bij bewoners en bezoekers van heel het Beekdal verder versterken. Met als doel dat het gebied ‘voelt’ als van hun, dat ze er trots op zijn, dat hun vlam is aangestoken en ze het gebied beschermen bij bedreiging.
De keuze hierbij is dat we ons in niet alleen richten op partners en vrienden, maar onze focus verbreden naar artsen, ziekenhuizen, scholen, sportclubs, verenigingen, mensen met jonge kinderen: groen op recept! Een en ander zeker ook gekoppeld aan biologisch telen/beheren.
→ Doelgroep Natuur&Milieu-organisaties
Samen met onze N&M-gebiedspartners in het Burgerinitiatief Veluws Gletsjerparadijs formuleerden wij in 2024 een gebiedsvisie op het hele stroomgebied met als titel ‘Stromende Beken verbinden’. We willen de samenwerking met onze gebiedspartners in het zogenaamde Beekdalenberaad verder versterken en gezamenlijk aan het uitvoeringsprogramma van onze gebiedsvisie werken. Daarnaast willen we aansluiten bij en leren van aanpalende gebiedsorganisaties zoals Natuurcentrum Veluwe, Binnenveld en SME.
En natuurlijk blijven we onderdak bieden in het Mussennest aan lokale N&M-werkgroepen.
→ Doelgroep beleidsmakers (overheden, bedrijven en grondeigenaren)
Wij willen onze visie ‘Stromende Beken verbinden’ zo veel mogelijk borgen en integreren in de beleidsplannen van de betrokken overheden. Ook willen wij diverse projecten uit het bijbehorende uitvoeringsprogramma van start laten gaan. Wij willen dat de beleidsmakers zich zo bewust zijn van de waarde van de beekdalen, dat zij bij beleidsafwegingen ecologie laten prevaleren boven economie. Wij willen dat vooral tot stand brengen op basis van burgerparticipatie en in samenwerking met (lokale) bedrijven, grondeigenaren en onze gebiedspartners.
Financiële organisatie Stichting Renkums Beekdal
- Voor onze doelen beheren wij het Bezoekerscentrum Renkums Beekdal aan de Nieuwe Keijenbergseweg in Renkum en faciliteren wij vrijwilligersgroepen actief in het beekdal met ons vrijwilligershonk, het Mussennest. Wij huren deze opstallen en het erf van Staatsbosbeheer.
- Op ons erf houden wij een hoogstam boomgaard met tientallen oude fruitrassen in stand. Met een aantrekkelijke waterspeelplaats en Kabouterpad brengen wij onze jongste bezoekers naar buiten en in de natuur. Voor onze bezoekers en vrienden organiseren wij activiteiten als voorjaars- en najaars-markten, lezingen, excursies en meer.
- Voor onze reguliere activiteiten ontvangen wij geen subsidies van derden. De Stichting krijgt wel bijdragen van vrienden. Daarnaast verkopen wij (streek)producten, excursies en lezingen, verhuren wij ruimten en verzorgen we natuur- en milieueducatie voor de Gemeente Renkum en publieksinformatie en vrijwilligersbeheer voor Staatsbosbeheer.
- Voor onze projectactiviteiten doen wij een beroep op begunstigersbijdragen en op subsidies voor aanleg/uitvoering van specifieke projecten al dan niet in samenwerking met derden.
- Onze begunstigers kunnen worden ingeschreven als Vrienden van het Renkums Beekdal of deelnemer aan onze Club van Honderd.
- Stichting Renkums Beekdal heeft de ANBI status.
Draag je de doelen van onze Stichting een warm hart toe? Wil je vriend worden?
Bestuurlijke organisatie Stichting Renkums Beekdal
Het bestuur van de Stichting is geheel autonoom en zelfstandig verantwoordelijk en bestaat uit maximaal 7 leden, ieder met een eigen portefeuille.
De Stichting heeft ook een Raad van Advies als een gewaardeerd (ad hoc) adviesorgaan.
De leden van het bestuur en Raad van Advies van de Stichting zijn onbezoldigd en ontvangen geen vergoeding voor hun bestuurswerkzaamheden. De namen en taakverdeling van de leden van bestuur en Raad van Advies.
Vrijwilligersorganisatie Stichting Renkums Beekdal
De Stichting heeft maar een werknemer in vaste dienst, voor 1 dag per week. Onze belangrijkste, onbetaalbare, begunstigers zijn onze ca. 120 vrijwilligers. Zij zetten zich belangeloos in voor het doel van de Stichting en krijgen geen financiële vergoeding voor hun tijdbesteding of reiskosten.
Onze vrijwilligers hebben allemaal een drijfveer voor onze inspanningen op het gebied van informatie, educatie en/of participatie in het Renkums Beekdal.
Wij willen graag onze vrijwilligers zo goed opvangen en begeleiden, dat zij:
- in hun bijdragen aan de Stichting dat vinden en doen waar hun motivatie en talent ligt,
- zoveel inzicht in Natuur en Landschap en Cultuurhistorie van onze beekdalen hebben, dat de bovenstaande doelen mogelijk worden,
- elkaar zo goed kennen en waarderen, dat ze daarbij elkaars mogelijkheden gebruiken.
Voel jij ook een drijfveer om mee te werken aan de doelen van onze Stichting? Wil je vrijwilliger worden?
Aanmelden voor een kennismakingsgesprek. graag vermelden kennismakingsgesprek vrijwilligerswerk.
Het volledige beleidsplan van Stichting Renkums Beekdal2023-2025 (pdf) komt binnenkort online maar is ook op te vragen. Stuur een e-mail met vermelding ‘volledig beleidsplan 2023-2025’.