De Tentoonstellingsgroep draait op volle toeren

Zo vlak voor de opening van ‘De Jufferswaard, van steenfabriek tot natuurgebied’ is het even flink aanpoten voor de vijf vrijwilligers van de Tentoonstellingsgroep. Op zaterdag 26 oktober om 16.00 uur is namelijk de opening in het bezoekerscentrum. Stapels lijsten liggen klaar om gevuld te worden …

Werken met thema’s

Hans, Annemarie, Evert, Monte en Antonia zorgen ervoor dat er ongeveer elke vier maanden een nieuwe expositie komt. Samen bespreken ze wat een passend thema is. Het kan over een bepaald gebied gaan in het Renkums beekdal, maar bijvoorbeeld ook over paddenstoelen die je er kunt vinden. Vaak gebruiken ze hun contacten om deskundigheid over het thema in te winnen. Of als aanvulling op hun eigen expertise. De werkgroep vertelt mij dat het mooi zou zijn als er een jaarplanning zou zijn, dan heb je overzicht welke thema’s op de agenda staan. “De werkgroep in deze samenstelling is vrij nieuw, dus dat komt nog”, voegt Hans nog toe.

Hoe het was, hoe het werd

Het thema ‘De Jufferswaard, van steenfabriek tot natuurgebied’ laat recente foto’s van het gebied zien, naast historische foto’s. Evert (professioneel fotograaf) en Hans (amateur fotograaf), hebben hier prachtige foto’s voor gemaakt. De historische foto’s vult Evert aan, hebben we geleend van het Historisch Genootschap Redichem, wat nu HGR Oud Renkum heet. Er ontstaat nog even een gesprek wanneer je nou een amateur of een professionele fotograaf bent. Evert geeft in vogelvlucht zijn ervaring als docent fotografie en een opsomming van de vele exposities die hij hield. Mooi om te horen. Naast deze twee fotografen, zijn er ook foto’s van Karel (Karel Noy – coördinator werkgroep Jufferswaard) te bewonderen op de expositie.

Na de expositie organiseert Stichting Renkums Beekdal zo mogelijk nog wandelingen met een gids door de Jufferswaard. Op de website en in de Nieuwsbrief gaan we daarover berichten.

Op de planning voor 2025

Komend voorjaar komt er naar verwachting een bijzondere expositie in het bezoekerscentrum. ‘Over de grenzen heen met de Trechterbekercultuur’. Hans vertelt: “Stichting Renkums Beekdal vindt dit project van de provincies Overijssel en Gelderland, Landschaftsverband Westfalen-Lippe en de Rijksuniversiteit Groningen goed passen. Het project zet zich in om burgers meer bewust te maken van de gemeenschappelijke cultuur en identiteit in de grensregio. Het is dus een grensoverschrijdende samenwerking. De tentoonstelling reist door het land.” De werkgroep denkt na overleg met het bestuur dat de cultuur van de grafheuvels hier een mooie aanvulling op is. Dit thema is ook geschikt voor lezingen.

De werkgroep denkt ook nog na over de inhoud van een mogelijk thema voor een expositie met het oog op het 10-jarig bestaan van het bezoekerscentrum Stichting Renkums Beekdal.

Wie plakt, wie lijst?

Weer terug naar de werkvloer. Iedereen loopt af en aan met lijsten, trap op – trap af. Elk plat oppervlak in het informatiecentrum ligt nu vol met lijsten, tape en foto’s. Evert leert de anderen en dus ook mij een handige truc hoe je de foto’s goed in het passe-partout plaatst. Recht en zonder vlekken. Alle foto’s stralen een prachtige sfeer uit, de detaillering komt goed uit. Dat komt omdat ze geprint zijn op aquarel-/tekenpapier. Ik zie veel onderwerpen voorbij komen, dieren in de Jufferswaard, verstilde beelden van kale bomen en struiken, maar ook oorlogsfoto’s. Zoals foto’s van Annie en Narda van Diessen die in de oorlogsjaren logeerden bij directeur Ariens van de steenfabriek. De meisjes schreven een heel gedetailleerd dagboek over deze periode ‘Bivakkeertocht’. Ook bijzonder is de foto van het zwembad in de Jufferswaard met de Pilo op de achtergrond. Destijds geschonken door Van Gelder.

Tijdens het werk wordt besloten om de foto’s niet op volgorde van toen en nu te hangen. De ruimte leent zich daar niet voor en bezoekers kiezen toch zelf wat ze van dichtbij willen zien. Er is wel een introductie op papier over de tentoonstelling, maar bij de foto’s zelf komen alleen kleine kaartjes met summiere informatie.

Waar de hele werkgroep het over eens is:

“Deze tentoonstelling heeft zeker een toegevoegde waarde.”

Bezoek de opening

Zaterdag is de opening en ik ga zeker kijken. Lambert van Geels houdt een inleiding over de Jufferswaard. Hij was bestuurslid van het HGR Renkum. In 2017 tijdens de Open Monumentendagen kwam zijn boek uit: Pilo: feiten en verhalen.

Dank voor jullie gastvrijheid!

Mariska
Werkgroep Communicatie