Na ruim een maand kunnen we met trots vertellen dat onze Stichting ruim 1000 euro heeft ontvangen. Dank daarvoor! Dat betekent dat we op een derde van het bedrag zijn wat we hopen te halen. Wil je ook doneren, kijk dan onderaan dit interview hoe je mee kunt doen, of op:
Crowdfunding voor vernieuwen van de waterspeelplaats – Renkums Beekdal
Even voorstellen: Jan van IJzendoorn, landschapsontwerper én omgevingskunstenaar
Jan (links op de foto) bedacht als landschapsontwerper de kunstinrichting van het nieuwe Renkums Beekdal (bij de Beukenlaan) en ook het terreinontwerp bij het Bezoekerscentrum Renkums Beekdal. Maar daar kom ik later op terug. Vijf jaar geleden realiseerden we een uitbreiding van de Waterspeelplaats naast het Mussennest en de Tribune. Voor dat werk werd onder meer gebruikgemaakt van dikke boomstammen, een waterpomp en een serie watertafels. De boomstammen zijn over de uiterste houdbaarheidsdatum heen: ze zijn inmiddels op.
Duurzaam voor de toekomst
Aan Jan werd door de Stichting gevraagd om de waterspeelplaats nu duurzamer aan te pakken. Het eerste wat hij deed is in kaart brengen wat niet goed meer functioneert. Jan vertelt: “Het grootste probleem is het zand en de waterhuishouding. Door het hoogteverschil in de tuin, de droogte en hevige regenval, spoelt zand in de beek en die raakt zo steeds weer verstopt.”
Structurele aanpak
Jan werkt tijdens dit project samen met vrijwilliger Frits Bakker. “Een heel prettige samenwerking, Frits is enorm betrokken en kundig,” weet Jan. Het probleem met het zand gaan ze oplossen door zinkputten te slaan. Hiervoor moet wel de hele waterspeelplaats overhoop. De putten zeven het water, zodat er alleen schoon water de beek inloopt. Jan vult aan: “Dat is een structurele oplossing, net als de grindkoffers die we gaan inzetten. Die zorgen ervoor dat de afvoer van het water sneller gaat. Dat betekent dat bij heftige regen en veel speelwater het water direct wordt doorgevoerd en afgevoerd.”
Ook fijn voor ouders
Doordat de randen afkalven, en de boomstammen wegrotten, heeft Jan in zijn ontwerpplan nu toch gekozen voor meer beton. Dat sluit ook aan bij zijn ontwerp van de Tribune, gemaakt van gestapelde betonnen zakken. Er komt een keerwandje, als afscheiding met zakken van beton. De tuin krijgt een indeling van drie vakken (terrassen). De eerste twee hebben een vloer van zand en de derde krijgt een verharde klinkervloer. Dan kunnen ouders daar gezellig zitten en deel uitmaken van het spelen.
Water dat gaat dansen
Jan vertelt: “Eerder werd de pomp bij de grote waterloop al afgekoppeld. Dat gebeurde omdat het water met een enorme vaart naar beneden kwam zetten. Het is zo jammer dat dit onderdeel niet meer meedoet. Daarom heb ik nu iets bedacht waardoor het water dansend naar beneden komt. Ik ga deze waterloop zelf uitvoeren, want ik weet precies hoe ik het wil hebben.”
Ook dit is … Jan van IJzendoorn
Jan heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld bij het opnemen van cultureel erfgoed en kunst toevoegen in het vernieuwde Renkums Beekdal. “Bij de nieuwe ecologische hoofdstructuur, waardoor dit gebied van industrie naar natuurgebied ging, moet je wel oppassen dat je de geschiedenis niet wist. De nieuwe natuur is niet onbekommerd. Saneren is een grote klus. Ik miste de culturele component! Ik maakte een plan voor een nieuwe betekenis van het cultureel erfgoed. Samen met Kees van de Velden, landschapsarchitect bij de Provincie Gelderland, gingen we aan de slag. Zo zie je bij het Beekdal bijvoorbeeld nog de industriemuur staan. Die muur geeft prachtige doorkijkjes, is een broedplaats en thuis voor de huiszwaluw en hoort nu gewoon bij het landschap.”
“Hoe mooi zou het zijn als de herten grazen bij de Rijn”
Omwonenden zijn wel je bezoekers
Bij het plan van de Beukenlaan stond centraal hoe je je verbindt met een plek. Er moet bezieling zijn. De omwonenden wilde Jan ook aan tafel, want zij zijn de belangrijkste bezoekers. Het gaat om de interactie van de kijker met de natuur. Hij kreeg veel vrijheid van het bestuur. Door veel verantwoordelijkheid te nemen, laat je ook je kwetsbaarheid zien. Het project Beukenlaan is een succes geworden. Industrie maakte plaats voor de herstelde natuur.
“Het is wel veel wat jij wil!”
Jan kreeg deze uitspraak vaak te horen, maar hij wilde gewoon dat het landschap door het inrichtingsplan goed tot zijn recht zou komen. “Neem bijvoorbeeld de papierfabriek Van Gelre, dat was een verlaten wegkwijnende, zielloze plek. Het profiel van het Beekdal is hersteld, maar dat betekent niet dat je het fundament van de grote papiermachine om zeep moet helpen. Met hulp van medewerkers van het Papiermuseum heb ik 13e-, 14e- en 15e-eeuwse watermerken met hun symbolentaal vertaald naar kunst in de natuur. Het werk hoort nu gewoon bij het landschap!”
Dankjewel Jan van IJzendoorn voor het vertellen van je verhalen vol enthousiasme!
Mariska
Werkgroep Communicatie
Crowdfunding: we zoeken hulp
Wil je ons financieel steunen om dit project tot een succes te maken? Dan springen wij een gat in de lucht!
Je kunt een zelfgekozen bedrag overmaken op NL98 TRIO 0197 9532 55, t.n.v. Stichting Renkums Beekdal te Renkum. Je kan ook de actiepagina bezoeken of gebruik de QR-code die naar de crowdfund-actie leidt.